Pinaattilohi

Täytyy myöntää, että kalaa tulee välillä syötyä liian vähän. Nykyään se johtuu enimmäkseen siitä mitä kaikkea olemme lukeneet kasvatetusta lohesta, joka on kuitenkin ollut aiemmin eniten kuluttamamme kala. Lohen kasvatuksessa käytetään paljon antibiootteja sekä muita myrkkyjä ja kasvatetun lohen punainen väri tulee niille syötetystä väriaineesta, jotta siihen saataisiin villin lohen punainen väri. Yleensä ei kylläkään ole päästy lähellekään sitä. Kasvatetun lohen väri kun normaalisti olisi harmaata, ja villilohen punainen väri tulee sen luonnollisesta ravinnosta, kuten krillistä ja planktonista. Kasvatetussa lohessa on enemmän rasvaa, joka taas kerää itseensä kaikki ympäristömyrkyt. Kalojen yksi pääasiallinen ravinto on soijarehu, joka ei todellakaan kuulosta kalalle sopivalta ruualta. Näiden seikkojen lisäksi joskus kasvatettua kalaa pääsee karkuun, ja ne taas vaarantavat villin kalakannan terveyden. Eipä kuulosta kalan syöntikään enää tämän luettuamme enää kovin houkuttelevalta.

Onneksi lähikaupastamme löytyy ajoittain luomulohta, mutta sekin on kasvatettua, joten ei välttämättä kaloista paras vaihtoehto. Parempi olisi syödä suomalaista järvikalaa, kuten muikkuja ja kaikista paras olisi tietysti kalastaa itse. Ei luulisi ainakaan olevan vaikeaa tässä tuhansien järvien maassa. Tässä nyt kuitenkin yksi resepti siltä varalta, että luomulohta sattuisi löytymään tai voihan sitä kokeilla jonkin muunkin kalan kanssa.

Ainekset

400-500 g luomulohta
Kourallinen pinaattia
Kourallinen persiljaa
Sitruunan mehua
2 Valkosipulin kynttä
Loraus oliiviöljyä
Suolaa ja pippuria

Survo pinaatti, persilja, valkosipulin kynnet ja oliiviöljy sauvasekoittimella tahnaksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Levitä tahna kalan päälle ja paista uunissa 200 asteessa noin 15-20 minuuttia kalan koosta riippuen. Tarjoa itse tehtyjen lohkoperunoiden ja villiyrttisalaatin kanssa.

Lähteet:

http://www.worldwildlife.org/industries/farmed-salmon

https://safkanet.fi/2015/05/26/mista-kirjolohen-punainen-vari/